Vlaamse vintagefiets slaat aan in New York

“We hoeven niet de grootste en de rijkste te zijn…”

“Sarah Jessica Parker stapte het winkeltje in New York binnen waar onze Amerikaanse dealer een paar Achielle-fietsen had neergezet. Ze zag dit model en was blijkbaar meteen verkocht.” Bij producent Dija-Oostcolor in Egem zijn ze trots, maar blijven ze ook met hun twee voeten op de grond. “Onze strategie is er een van voorzichtige groei. We zullen nooit de ziel van het bedrijf te grabbel gooien. We hoeven niet de grootste en de rijkste te zijn, wel willen we onze klanten een stukje van onze passie voor de fiets meegeven.”

De duurzame Achielle-fietsen bestaan nu drie jaar. “Voordien bouwden we enkel frames”, vertelt Jan Oosterlinck. De moordende concurrentie met Oost-Europa en Azië zette de twee zonen van Jan aan het denken en onder hun impuls ontstond het nieuwe Belgische vintage-fietsmerk Achielle. “We proberen toegevoegde waarde te bieden door zeer degelijke producten met een heel eigen karakter op de markt te brengen, die we bovendien helemaal in eigen huis produceren. We assembleren zelf onze fietsframes, op een eigen ontwikkelde afwerkingseenheid en ook de lakstraat hebben we zelf gebouwd.”

Het bedrijf, vijf en straks zes man sterk, kiest voor eenvoud en duurzaamheid. “We willen een kwaliteitsvol, esthetisch product maken, tegen een haalbare prijs. De fiets van Parker, de Craighton Pure Oma, is opgebouwd uit luxueuze vintage onderdelen zoals lederen handvatten, een meegelakte alu-kettingkast en crèmekleurige banden. Een basismodel van Achielle kost ongeveer 500 euro. Voor extra ‘toeters en bellen’ moet je iets dieper in je portemonnee tasten.

Uit de nieuwsbrief van het « Vlaams Centrum voor Kwaliteitszorg (VCK) », Actueel kwaliteitsnieuws – april 2010.