„Unieke fietsen”

Uit de Weekbode van 25 september 2009:

Tom Oosterlinck (23) stelt retrofietsen samen

achielleweekbode

Tom (links) bouwt samen met zijn vader en broer retrofietsen. (Foto ARD)

U kent ze vast ook
wel : de zogeheten
‘bommafietsen’. Retro
als geen ander, oerdegelijk
en eeuwig klassiek.
Tom Oosterlinck
stapte enkele jaren
geleden mee in het
familiebedrijf Achielle
dat vintage fietsen
bouwt.

Klassiek hoeft niet oubollig te zijn, integendeel. Dat bewijst ook het jarenlange succes van de retrofietsen, die vooral in Nederland erg populair zijn. Ook steeds meer jongeren vinden het geweldig om op zo’n vintage bike rond te rijden.
Opvolging verzekerd
Ardooienaar Tom Oosterlinck stapte anderhalf jaar geleden mee in het familiebedrijf van Achielle. Dat verhaal begon in 1946 toen Achiel Oosterlinck een fietswinkeltje oprichtte op de markt van Zwevezele. De zaak floreerde en Achiel begon ook zijn eigen fietsen samen te stellen. Dat liep zo goed dat hij in 1963 de firma Dija oprichtte en samen met zijn zonen kwalitatieve fietsframes ontwikkelde. Dertien jaar later werd er een nieuwe fabriek opgericht in Egem, dat uitgroeide tot de firma Oostcolor. Toen de twee bedrijven samensmolten, ontstond een geweldige synergie. De derde generatie, Peter, en later ook Tom, zorgden ervoor dat de opvolging
verzekerd is. Twee jaar geleden werd een volledig eigen fietslijn, de zogeheten Achielle, uit de grond gestampt.
Vlotte samenwerking
„Wat de fietsen meteen zo uniek maakt, is dat ze volledig in de fabriek met de hand geassembleerd worden”, weet Tom. „Bovendien kosten ze niet meer dan een gewone fiets, zijn ze in staal gemaakt, gemakkelijk in onderhoud en kan je ze volledig op maat laten maken.”
Tom werkt samen met zijn vader Jan en zijn broer Peter. Die samenwerking blijkt zijn vruchten af te werpen. „Elk jaar groeit de vraag en ondertussen krijgen we aanvragen van Nederland tot Finland, Canada en Japan.” Goed bezig, dus ! (BVB)