Nieuw authentiek

Uit Think small first, beproevingen van een aspirant-ondernemer (30 Nevember 2010), door Soetkin

Nieuw authentiek

Binnenkort verschijnt een nieuw magazine, Absoluut, heet het. Ik heb er zelf met veel plezier aan meegewerkt en kijk uit naar het eerste nummer, ergens in december. Op de pagina ‘Absoluut hot’ staan vier nieuwsjes over ondernemingen uit West-Vlaanderen die vakmanschap en vernieuwing op een uitmuntende manier combineren. Een van mijn favorieten is het fietsenmerk Achielle. Drie telgen van dezelfde familie bouwen er hippe stadsfietsen in de fabriek van hun grootvader – Achiel – , in Pittem (regio Roeselare). De bal ging pas goed aan het rollen toen Sarah Jessica Parker met zo’n bike rondfietste in New York, en voor Achielle deed wat ze eerder voor het hippe Nederlandse buggy-merk Bugaboo heeft gedaan. Het was een Amerikaanse blogger die de buzz errond in gang stak, Achielle wist er zelf ook niets van omdat ze de fiets kocht bij een verdeler.

De jongens van Achielle kunnen ondertussen nog met moeite de productie bijhouden, maar zo erg is dat nu ook weer niet. Je stelt je fiets gedeeltelijk zelf samen en maatwerk is het wachten waard.

Ik haal dit aan omdat ik denk dat het een goed voorbeeld is van hedendaags ondernemen. Er werken maar een paar mensen bij Achielle en die doen bijna alles zelf. In de plaats van de familiale fabriek te sluiten zoals zovelen, bliezen ze ze nieuw leven in met een weldoordacht product. Geen hokjesdenken, hard werken en daarvan genieten. Volgens mij werkt iedereen graag hard, als het voldoening geeft.

Soetkin”