Achielle in Weekbode, KW en KW.be

Uit de weekbode:

Hollywoodster Sarah-Jessica Parker schaft rijwiel van Egemse fietsenmaker Achielle aan
“Onze toekomst ziet er goed uit”

EgemSarah-Jessica Parker, bekend van ‘Sex & The City’, verplaatst zich sinds kort met een oervlaamse Achiellefiets. Zaakvoerder Jan Oosterlinck en zijn twee zonen Peter en Tom zijn apetrots, maar blijven met beide voetjes op de grond. “We hebben hard moeten werken om onze plek te verdienen, maar zo’n nieuws doet natuurlijk goed.”

Drie jaar geleden werd Achielle Fietsen boven de doopvont gehouden. “Maar onze geschiedenis gaat veel verder terug”, legt Peter Oosterlinck (27) uit. Samen met zijn vader Jan (55) en zijn broer Tom (24) is hij elke dag in het atelier te vinden. “Mijn grootvader Achiel startte in 1946 als fietsenmaker. Gaandeweg raakten we gespecialiseerd in de constructie van fietskaders, maar een drietal jaar geleden zagen we dat die markt volledig naar de oosterse landen aan het migreren was. We hadden nog drie grote klanten en het is erg gevaarlijk om van enkele afnemers afhankelijk te zijn.”

Jan en zijn zonen trokken hun stoute schoenen aan en besloten een eigen fietsenmerk te lanceren. “Maar daarvoor moesten de fabricage van louter fietskaders natuurlijk stopzetten. Het was een risico, maar nu blijkt dat we de juiste beslissing hebben genomen. Het was trouwens onze grote droom om ooit een eigen fietsenmerk uit de grond te stampen.”

Goeie respons

Het trio besloot om zich op retrofietsen toe te spitsen.

“We hebben altijd al stalen frames gemaakt en wilden die knowhow behouden. En retrofietsen zijn de laatste jaren weer enorm populair. Het is een leuke fiets, met een vleugje nostalgie. Eigenlijk zijn wij vernieuwend, met een oud model”, lacht Jan.

Toen Achielle van start ging, was er onmiddellijk respons op de plannen. “Dat sterkte ons vertrouwen, maar dat wil niet zeggen dat alles van een leien dakje liep. We hebben verdomd hard moeten werken om te raken waar we nu staan. En nog steeds kloppen we allemaal lange dagen.”

De Grote Plas

“We willen ook niet tot aan de hemel reiken. Momenteel werken we hier in totaal met vijf mensen en dat is goed. We willen koste wat het kost de voeling met het atelier niet verliezen.”

Op jaarbasis maakt Achielle 2.000 retrofietsen. “En die zijn stuk voor stuk handgemaakt. Dat maakt ons uniek in West-Europa. Wij leveren een product met sentiment en gevoel af, net dat spreekt veel mensen aan. Er zit toekomst in onze fietsen, zoveel is duidelijk.”

En die toekomst ligt misschien wel over de Grote Plas. Enkele Hollywoordsterren vielen ondertussen al voor het charmante design van de Achielle Fietsen. “Een Nederlandse Amerikaan importeerde bakfietsen richting Verenigde Staten, maar toen zijn leverancier niet aan de productie kon voldoen, contacteerde hij ons. Ook onze andere modellen bekoorden hem wel.”

“En blijkbaar heeft Sarah-Jessica Parker nu de allereerste Achielle die hij ingevoerd heeft, gekocht. Zo’n nieuws doet uiteraard goed, maar iedere klant is voor ons even belangrijk. Maar zo’n kansen mogen we natuurlijk niet laten liggen. Wie weet volgen er nog dergelijke aanbiedingen. Achielle staat voor kwaliteit en degelijkheid en dát is de boodschap die we in eerste instantie willen uitdragen. Ondertussen hebben we ook al contacten met iemand die onze fietsen op de Australische markt wil lanceren. Ook Nicole Kidman zou een Achielle in haar bezit hebben, maar zij kreeg ‘m cadeau. Nu wachten we enkel nog op de eerste foto waarop een Hollywoodster op onze fiets over Sunset Boulevard cruist”, grinnikt Peter.

Jan, Peter en Tom bewegen zich ook zelf voort op een Achielle. “En we hebben elk onze eigen fiets eigenhandig gebouwd”, stelt Peter trots. “Ik fiets elke ochtend om 7 uur met mijn bakfiets naar de onthaalmoeder”, glundert hij.

(PVH)

Uit KW:

In het nieuws
Nicole Kidman en Sarah-Jessica Parker op Pittemse fietsen

Nicole Kidman heeft ‘m cadeau gekregen, Sarah-Jessica Parker – van Sex & The City – heeft hem zelf gekocht : een puur Pittemse Achielle-fiets. Zaakvoerder Jan Oosterlynck en zijn twee zonen Peter en Tom van de Pittemse fietsenmakerij Achielle Fietsen wachten nu alleen op een foto van de Hollywoodsterren op de typische fiets.

En tot slot uit KW.be:

Hollywoodster Sarah-Jessica Parker rijdt op Egemse fiets

Egem – Sarah-Jessica Parker, bekend van ‘Sex & The City’, verplaatst zich sinds kort met een oervlaamse Achiellefiets. Zaakvoerder Jan Oosterlinck en zijn twee zonen Peter en Tom zijn apetrots, maar blijven met beide voetjes op de grond. “We hebben hard moeten werken om onze plek te verdienen, maar zo’n nieuws doet natuurlijk goed.”

Drie jaar geleden werd Achielle Fietsen boven de doopvont gehouden. „Maar onze geschiedenis gaat veel verder terug”, legt Peter Oosterlinck uit. . „Mijn grootvader Achiel startte in 1946 als fietsenmaker.” Jan en zijn zonen trokken hun stoute schoenen aan en besloten een eigen fietsenmerk te lanceren. „Het was een risico, maar nu blijkt dat we de juiste beslissing hebben genomen.”

Retrofietsen

„We hebben altijd al stalen frames gemaakt en wilden die knowhow behouden. En retrofietsen zijn de laatste jaren weer enorm populair. Het is een leuke fiets, met een vleugje nostalgie. Eigenlijk zijn wij vernieuwend, met een oud model”, lacht Jan. “Er zit toekomst in onze fietsen, zoveel is duidelijk.” En die toekomst ligt misschien wel over de Grote Plas. Enkele Hollywoordsterren vielen ondertussen al voor het charmante design van de Achielle Fietsen.

Sarah-Jessica… en ook Nicole

„En blijkbaar heeft Sarah-Jessica Parker nu de allereerste Achielle die hij ingevoerd heeft, gekocht. Zo’n nieuws doet uiteraard goed, maar iedere klant is voor ons even belangrijk. Ondertussen hebben we ook al contacten met iemand die onze fietsen op de Australische markt wil lanceren. Ook Nicole Kidman zou een Achielle in haar bezit hebben, maar zij kreeg ‘m cadeau.” …

(PVH)

Bekijk hier een uitvergrote versie van het artikel.